Nålprägling

När det finns behov av att märka djup i ett material exempelvis före eventuell lackering eller med hänsyn till eventuella budgetbegränsningar eller av annat skäl kan nålprägling vara ett alternativ. RMU (Reggiana Macchine Utensilie) tillverkar nålpräglingsmaskiner i olika storlekar och som har en unik teknik som skiljer sig från vad man i övrigt kan finna på marknaden. I grunden baseras tekniken på en pneumatisk lösning men istället för en vanlig vibrationsteknik så genom att i princip enbart variera tryck och z-höjda kan man med en och samma maskin märka ytligt i exempelvis aluminium eller djupt i exempelvis aluminium eller järn. Det innebär att handhållen variant inte väger tyngre när det finns behov av att märka djupare än när den används för att bara märka ytligt. Maskinerna kan även användas för att märka stål med hög hårdhetsgrad.

RMU har stor erfarenhet av att bygga olika automatiserade kundanpassade lösningar och maskiner för nålprägling av exempelvis stora flänsar eller tillhandahålla fixturer för tillämpningar som märkning på gasflaskor.

När det ändå av olika anledningar finns önskemål om nålpräglingsapparater utrustade med vibrations- eller elektromagnetisk teknik kan RMU även leverera detta.

En av RMUs nålpräglingsmaskiner, T1, är särskilt anpassad för märkning av skyltar. Den är utrustad med vacuumbord och med fast Z-höjd.

Ett alternativ till nålprägling kan ristning vara. RMU har ett par maskinvarianter som är baserade på ett par förstärkta nålpräglingsmodeller och där själva nålpräglingsfunktion har ersatts med ett ristverktyg. Det alltså en tystare maskin som kan ristmärka i mycket hårda material